Friday, January 01, 2010

Osechi; New Year's Brunch

Since we have Japamerican culture, we have events/festivals in both in US and Japan. (Sometimes some other country's, too because I like festivals.) After American Year-end event, now is the time for Japanese biggest event, Oshogatsu; New Year's day.
Japamericanな暮らしをしている私達ですからイベントやお祝いは日本とアメリカの両国のもの(お祭り好きな私は時々他の国のもやります。)をします。アメリカンな年末行事の後は日本の一大イベントであるお正月をしなくては。
The door wrath was hung on 30th so it has been ready!
しめ縄飾りはちゃんと30日から飾ってます。





This year I put only Onishime ;braised vegies&chicken in Ojuubako; lacquer box. I arranged other food on a banana leaf laid on lacquer board.
今年はお煮しめのみお重箱へ。後は漆器の板の上にバナナの葉っぱを乗せて並べました。



Clsosed up. Don't they look nice :) I made all except fish cake (pink one) and kazunoko(fish roe).
クローズアップ。いい感じじゃない。かまぼこと数の子以外は作ったんですよ。(エッヘン)



Ozouni soup. It has shrimp dumpling, carrot cut like a plum flower, lotus root, Mizuna green, bamboo shoot, Daikon and Mochi (rice cake) in broth. お雑煮は海老しんじょうを初挑戦。椎茸を入れ忘れて写真を撮りました。




Ingredients were carefully prepared. The daikon was cut like a mum in the left down. The red one is chilli pepper flake. As you can see, we use red and white a lot because it is a combination of lucky colors. たまにしかしない飾り切りなので写真を撮って残します。菊花だいこんもいい感じじゃない。

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